Wednesday, 23 January 2013

7584 Days

Assalamualaikum.
Including today, its been about 7584 days since I was born in this world.
That means I have never stop breathing for 7584 days.
If you convert it into years, months, and days.
It will be approximately 20 years, 9 months, and 4 days.

The number 7584 days seems like a little for me.
When I think of it, I have live in this world for only 7584 days.
Every time I open my eyes in the morning, it is Allah swt that gave me the chance to live.
Every time I want to make my way to a place, it is Allah swt who gave me the will.
Every single thing in this world...is it He that make it possible.
Compared to Allah swt whom is the Great..
I am just a tiny dot in this universe, I am nothing compare to Him.

During this semester break, I spent a lot of time with my parents.
and they tought me about a lot of things.
They both tought me to always put Allah swt first before anything.
Ever since I was a child they would told me : 
Each time you wake up in the morning, say "Alhamdullilah."
Each time before you go to sleep, recite surah Al-Fatihah and Ayat Kursi.
Each time before you eat, say "Terima Kasih Mak, Terima Kasih Abah, Syukur Alhamdulillah" as a sign of gratitude.
Even each time before we start our journey to go back to our kampung for Hari Raya,
we would all recite a Doa Perjalanan sama-sama.
For us, Allah swt and intention (niat) are really important in this life.

My father also told me,
In this life, our reason to live is just one.
That is to return ourselves to Allah swt like how He was once created us.
I will translate the meaning to Malay now.
Maksud ayah saya, ialah kita lahir di dunia ini bukan untuk diri kita sendiri.
Malah kita ini hanyalah hamba Allah swt dan lahir untuk mengesa kan Allah swt di muka bumi ini.
Macam mana kita lahir di dunia ini dengan penuh wangi dan suci sewaktu kita bayi,
macam itulah sepatutnya kita pulangkan diri kita kepada Allah swt sewaktu kita mati nanti.
Oleh itu, setiap proses yang kita lakukan di dunia ini teramatlah penting.
Allah swt tidak akan tengok apa yang kita capai, tetapi Dia akan tengok apa yang kita buat untuk capai sesuatu benda itu.

Sebagai contoh,
Duit hasil kerja seorang tukang kebun yang jujur mendapat keberkatan dan diredhai-Nya daripada seorang pekerja korporat yang bermain dengan rasuah. Walaupun duit gaji tukang kebun itu sedikit berbanding dengan pekerja korporat itu, tetapi nilainya sangat tinggi di mata Allah swt.




Can you see the graph above?
This graph shows you that it is important to develop yourself to a better muslim or muslimah.
We are getting older and older every single day.
and as we get older, we should also increase our knowledge and Iman.
Most of the people are always focusing on the knowledge for what will be use in the world
that they neglected the knowledge that they could use here in this world and also for the after life.

Most of people take this thing very lightly.
When they heard about a guy whom is 30 years old and still don't know how to read a book,
you'll be shock and wonder how he live his life these past years.
But if they heard about a guy whom is 30 years old and still don't know how to read an Al-Quran,
many of them would say "Biasalah itu. Ramai apa orang macam dia. "  

Ilmu untuk dunia dan ilmu agama Islam perlu dua-dua bertambah selagi kita masih diberi peluang untuk hidup di dunia ini.
Iman dan Takwa sangat penting dalam kehidupan kita.
Apabila kita hilang di dunia yang materialistic ini, cubalah bangkit balik dan cari balik Iman kita dan pulang kepada Allah swt.

Saya tulis perkara ini kerana saya bermuhasabah diri sebenarnya.
Saya mengaku kadang-kadang susah untuk hati ini sentiasa berbuat baik.
Kadang-kadang on track, kadang-kadang itu off track sangat-sangat.
Saya mempunyai terlalu banyak keburukan dan kelemahan yang bila fikir balik,
malu sangat dengan diri sendiri. and most of all malu sangat dengan Allah swt.
Setiap hari kadang-kadang fikir,
 "Kenapa Allah swt bagi aku hidup dalam ketenangan dan kesenangan walaupun aku dah banyak mengecewakan Dia? "
"Kita dipandang baik kadangkala bukanlah kerana kita benar-benar baik, tetapi kerana Allah swt menutup aib yang ada pada diri kita. Barangkali kalau aib kita dibuka dan didedahkan, tidak ada satu kebaikan pun pada diri kita di mata manusia."

Allah swt itu memang Maha Pengasih dan Penyayang kan?

Saya harap apa yang anda baca ini dapat membuat anda terfikir tentang kebesaran Allah swt.
Jika ada yang saya silap kata, saya minta maaf.
dan kalau ada yang hendak diperbetulkan, beritahu lah saya. Sama-sama kita belajar.
Saya pun baru sahaja belajar dan ilmu agama saya pun sikit sangat berbanding dengan orang lain.
Saya harap dengan apa yang saya share di sini boleh serba sedkit memberi faedah dan ilmu kepada sesiapa yang membacanya.